19 november 2018 in

"Digitale nomaden zijn de drijvende kracht achter de nieuwe werkvormen"

De business centers en coworkingruimtes vertegenwoordigen momenteel slechts 3% van de totale kantooroppervlakte in België.

"Digitale nomaden zijn de drijvende kracht achter de nieuwe werkvormen"

Bron: Bloovi - 19/11/18 

Als (startende) ondernemer sta je vaak voor een dilemma. Welk kantoor heb je nodig? Kies je voor een 'klassiek' kantoor tegen X euro per vierkante meter? Of ga je voor een van de 'hippere' werkvormen, zoals een coworking of een incubator? Of iets daar tussenin? Vragen genoeg dus …..Michael Despriet, Senior consultant en Ronny Nuten , Head of office agency Flanders van de Group Hugo Ceusters-SCMS, dat actief is op de Vlaamse kantoormarkt, geven het antwoord.

"Hoewel er veel te doen is rond nieuwe werkvormen als coworking moeten we een en ander toch tot zijn ware proporties terugbrengen", vertelt Despriet. "De business centers en coworkingruimtes vertegenwoordigen momenteel slechts 3% van de totale kantooroppervlakte in België, maar de trend stijgt wel. De laatste 5 jaar zagen we een verdubbeling. Dat heeft veel te maken met de war for talent. Bedrijven bedenken de gekste dingen om werknemers aan te trekken. De hype rond de nieuwe werkvormen past in dat verschijnsel. De waarheid is dat coworking niet voor iedereen is, en zeker niet voor altijd. Het moet bij je passen en op zeker moment raak je het ontgroeid."

Minder is meer

De markt van het kantoorvastgoed is volop in beweging. Ondernemingen gaan niet meer over één nacht ijs bij het huren van kantooroppervlakte. Er wordt veel meer over nagedacht. Onder invloed van de digitalisering en de 'mobilisering' van de workforce komt de klassieke indeling en toewijzing van werkplekken onder druk te staan. Trends als thuiswerken en desk sharing, en de wil om te besparen op huurkosten maken dat bedrijven meer gaan rekenen. Een werkgever die bijvoorbeeld 100 medewerkers heeft, waarvan er 20 slechts 4/5 werken, gaat niet meer voor 100 werkplekken, maar voor 80.

...

Klik hier en lees het volledige artikel.