"Terug naar kantoor In The Yard"
Joost Callens, voorzitter van Camino Group, heeft met 'In The Yard' een unieke kantoorontwikkeling gecreëerd waarin connectiviteit en duurzaamheid een centrale rol spelen. De uitzonderlijke en zichtbare ligging langs de strategische E40, op een boogscheut van Gent, zal bedrijven niet alleen een uitzonderlijke bereikbaarheid bieden, maar vooral een onverwachte parel achter de architecturale gevel: een groene oase met tal van welzijnsfaciliteiten om werknemers een thuisgevoel te geven wanneer ze op kantoor zijn. Dankzij deze rijke mix van faciliteiten wil ‘In The Yard’ een van de eerste WELL-certificaties in Vlaanderen behalen.
Het kantoorteam van CEUSTERS draagt alvast actief bij aan de marketing van In The Yard, en dat vanuit een gedeeld DNA waarin betrokkenheid en engagement centraal staan. De Camino Group van haar kant is een familieholding bestaande uit een groep van 11 sterke merken. Alle bedrijven zijn actief in de vastgoedsector en delen hetzelfde DNA, waarin maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke rol speelt. Alle bedrijven kunnen verder worden onderverdeeld in zes clusters:
- Ontwikkeling van residentieel vastgoed: met Durabrik als bekendste merk ontwikkelt Camino zowel greenfield residentiële projecten als herbestemming van erfgoed;
- Bouwpartner voor sociale huisvesting;
- Duurzame, functionele en esthetische renovatie;
- De installatie van efficiënte energietechnieken in de domeinen wonen en water;
- Leveranciers in de afwerking van nieuwbouwprojecten;
- Een bedrijf dat woningen en kantoren bezit en verhuurt, met speciale aandacht voor mensen met een handicap.
Deze laatste categorie kenmerkt Joost in feite als mens. Hij straalt natuurlijk leiderschap uit en wordt gedreven door zijn passie voor vastgoed. Maar Joost heeft ook oog voor maatschappelijke betrokkenheid, en dat op een uitgesproken manier die niet altijd gebruikelijk is in de harde vastgoedwereld. Hij gelooft in duurzaam ondernemerschap, ook zonder de verplichtingen van ESG-doelstellingen, en wordt gedreven door de uitdaging om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot kwalitatief goede huisvesting. Het recht op kwalitatief goede en betaalbare huisvesting loopt als een rode draad doorheen zijn professionele carrière.
Gebruikersgericht
In The Yard is een tamelijk atypisch project voor de Camino-groep, gezien hun expertise in woningontwikkeling. De eerste uitdaging was alvast van architecturale aard: hoe bouw je een duurzaam kantoor naast een snelweg zonder het imago van het naburige gebouw (het hoofdkantoor van Durabrik) te verstoren? Door het DNA van het bedrijf door te trekken in de architectuur: transparantie wordt dan ook benadrukt door het grote centrale glazen gedeelte waardoor je dwars door het gebouw heen kunt kijken, van de snelweg naar de prachtig aangelegde patiotuinen. Maar ook door innovatief na te denken over ruimte: de patiotuin is gebouwd boven een magazijn, waaronder een zeer groot aantal ondergrondse parkeerplaatsen is voorzien.
In tegenstelling tot de bekendere BREEAM-certificering richt de WELL-certificering zich minder op de bouwtechnische eigenschappen van een gebouw, maar meer op de gezondheid en veiligheid van de gebruikers van het gebouw. Daarom is er tijdens de ontwerpfase veel aandacht besteed aan de werkomgeving op het gebied van klimaat, verlichting, ergonomie, kleuren en materialen. Maar daar houdt het niet op. De gebruikers van In The Yard kunnen gebruik maken van faciliteiten die hun gezondheid bevorderen, zoals sportruimtes (een padelbaan is beschikbaar op het terrein) en een groentetuin op het dak. Zelfs de liften zijn aan het zicht onttrokken om gebruikers en bezoekers aan te moedigen de trap te nemen.
De ondergrondse parkeergarage voldoet ook aan nieuwe, onverwachte normen: de ruimte is akoestisch ontworpen om lawaai te beperken, behalve de muziek die er wordt gespeeld. Bovendien zijn er maar liefst 80 oplaadpunten voor elektrische auto's en is er ook infrastructuur voor fietsers, zoals oplaadpunten, douches en pechhulp.
Flexibel, efficient en menselijk
Deze WELL-aanpak illustreert een fundamenteel verschil met veel traditionele kantoorontwikkelingen. Je kan alleen zorgen voor duurzaam en gezond gebruik van een gebouw als je het complete pakket kan leveren en tegelijkertijd de kwaliteit van de geleverde diensten kan blijven bewaken.
In The Yard combineert daarom klassieke langetermijnverhuur met co-workingfaciliteiten, een flexibele aanpak die bedrijven zekerheid biedt omdat ze snel kunnen inspelen op snel veranderende behoeften. Zelfs de muren zijn zo gebouwd dat ze in een sneltempo kunnen worden aangepast. Voorts wordt menselijke connectiviteit gestimuleerd onder werknemers en ook onder de verschillende gebruikers van In The Yard. Ze beschikken over grote evenementenruimtes en de tuin vormt een echte ontmoetingsplek. Padel-toernooien of het uitwisselen van kennis in de moestuin bevorderen de openheid en de menselijke sfeer.
"Tegenwoordig zijn bedrijven allemaal op zoek naar gebouwen waar ze controle hebben over de energiekosten," benadrukt Joost. Daarom wordt In The Yard verwarmd met fossielvrije energie en gekoeld op basis van modulerende geothermische boringen, terwijl de daktuinen worden gebruikt voor regenwateropslag. Gecontroleerde zonwering zorgt voor optimaal daglicht en de waterkringloop geeft water een tweede leven: een lokale waterzuiveringsinstallatie zuivert het water en de voedingsstoffen voeden de moestuin. De cirkel is rond.
In The Yard biedt zonder twijfel een oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar de optimale manier om hun werknemers terug naar kantoor te lokken. "Werken op afstand is natuurlijk iets blijvend, maar de slinger kan nu terugslaan. Bedrijven willen de relatie met hun werknemers behouden omdat dit leidt tot betere prestaties en meer tevredenheid. We zullen alleen slagen in onze missie als medewerkers zich echt thuis voelen bij een werkplek zoals In The Yard," besluit Joost Callens.
De opkomst van duurzame kantoren
De vraag naar duurzame kantoren neemt een hoge vlucht nu bedrijven wereldwijd proberen hun impact op het milieu te minimaliseren. Deze trend wordt gevoed door een collectief streven om klimaatverandering tegen te gaan en te voldoen aan de milieuvriendelijke verwachtingen van zowel werknemers als klanten.
De aantrekkingskracht van groene kantoorruimtes strekt zich uit tot investeerders, die ze zien als activa die lagere operationele kosten bieden en huurders aantrekken die zich inzetten voor duurzaamheid. Daarnaast dwingt strenge milieuregelgeving bedrijven in de richting van milieuvriendelijke gebouwen.
Ronny Nuten, hoofd Agency bij CEUSTERS: “Duurzaamheid is nu essentieel voor bedrijven en investeerders. De verschuiving naar duurzame kantoren markeert een significante verandering in de marktprioriteiten in de richting van milieuverantwoordelijkheid.”
Deze toenemende aandacht voor duurzaamheid betekent een cruciale verschuiving in het zakelijke landschap en benadrukt de gezamenlijke inspanning die bedrijven, investeerders en overheden moeten leveren om een groenere toekomst te creëren.
Lees ons volledige magazine via onderstaande knop.