25 oktober 2017 in
Office
Hugo Ceusters SMCS
Letting, sales & consultancy

Kantorenmarkt in Vlaamse provinciesteden trekt opnieuw aan

De Belgische economie is aan de beterhand en dat betekent meteen ook goed nieuws voor de zakelijke vastgoedsector.

Kantorenmarkt in Vlaamse provinciesteden trekt opnieuw aan

De verkoop en verhuur van kantoren in de Vlaamse provinciesteden gaat in stijgende lijn en alles wijst erop dat deze positieve trend zich in de komende maanden zal doorzetten. Ook voor 2018 liggen de kaarten goed, al blijken er toch wel wat regionale verschillen aan de oppervlakte te komen. We gingen te rade bij Turner Immo en Group Hugo Ceusters, die een goed overzicht hebben van dit marktsegment.

Geert Berlamont van Turner Immo ziet 4 regio’s in West-Vlaanderen waar er voldoende massa is om te spreken van trends binnen de kantorenmarkt: Brugge, Roeselare, Kortrijk en Waregem. “Dit zijn 4 centrumsteden waar er voldoende economische activiteiten zijn en een agglomeratie voorhanden is van werknemers die door hun mobiliteit kunnen wegen op de evolutie van de vastgoedmarkt. Elk van die steden heeft haar eigen kenmerken. In West-Vlaanderen wordt de markt vooral bepaald door KMO’s die de jongste jaren een sterke groei lieten optekenen. Hun snel veranderende behoeften naar extra ruimte bepalen de prijszetting van het vastgoed.”

Topligging

Berlamont stelt vast dat er in de nieuwbouw meer kantoren te huur dan te koop staan. “Een gevolg van de beslissing om dit soort vastgoed als investering te laten bouwen.” Hij merkt tevens een consolidatie op de markt, waar die in het verleden eerder versnipperd was. “De trend is eigenlijk duidelijk: moderne bedrijvencentra op een topligging met aandacht voor ontspanning van de werknemers, scoren goed. Het gevoel en de manier van werken worden belangrijker, aangezien dit een wapen is in de ‘war for talent’. En de vastgoedmarkt past zich aan.”

Mobiliteit primeert

Dat er heel wat in beweging is, merkt ook Ronny Nuten van Group Hugo Ceusters. Hij steekt zijn enthousiasme over de markt in Antwerpen niet onder stoelen of banken: “Alles wijst erop dat we op een nieuw recordjaar voor het zakelijk vastgoed afstevenen. Een aantal grote transacties bevestigen de sterke opleving van de Antwerpse regio. Een opvallende evolutie is dat de projecten gelegen aan kruispunten van openbaar vervoer en autosnelwegen het goed doen, zelfs als de parkingratio iets minder is. Een andere trend is dat moderne en energiezuinige kantoorgebouwen goed in de markt liggen.”

Hasselt

Group Hugo Ceusters is ook actief in andere provinciesteden: “Wat Gent betreft zijn de bedrijven voor 95% verantwoordelijk voor de opleving van de totale vastgoedmarkt”, weet Ronny Nuten. “Met iets meer dan 5% is de leegstand laag, maar deze kan door de oplevering van nieuwe kantoorruimten wel gaan oplopen. In Mechelen verloopt het allemaal wat trager, hoewel duidelijke groei merkbaar is in de stationsbuurt. In de Leuvense periferie is de leegstand relatief hoog. Hier zien we echter dat de markt vooral wordt gedragen door start-ups. Een opmerkelijke stijger is Hasselt, waar de sterke groei van de afgelopen jaren een verlengstuk krijgt. In de andere regionale steden zijn de kantoormarkten relatief klein, wat zich dan ook vertaalt in relatief kleine transacties.”

(km/br/rvdb/bv) - Dossier: Investeren in Vastgoed 2017