31 januari 2018 in
Letting, sales & consultancy
Offices

Conjunctuur van Antwerpse kantoormarkt terug in de lift.

Onze kantoorexpert aan het woord over de Antwerpse kantorenmarkt

Conjunctuur van Antwerpse kantoormarkt terug in de lift.

Made In Antwerpen - 31/1/18 - Edith vervliet

 

RONNY NUTEN OVER DE KANTOORMARKT IN ANTWERPEN

Antwerpen – Nu de conjunctuur terug in de lift zit, heeft dit ook zijn impact en uitstraling op de Antwerpse kantoormarkt. 2017 was duidelijk een uitzonderlijk vastgoedjaar voor de kantooropname in Antwerpen.

Ronny Nuten, hoofd kantoormarkt van Group Hugo Ceusters-SCMS: “De kantooropname voor 2017 bedroeg in Antwerpen net geen 200.000 m². Wat toch uitzonderlijk is.”

Groeibedrijven groeien en hebben behoefte aan meer vierkante meters

In Antwerpen werd die take up quasi voor de helft gerealiseerd door twee gigaprojecten: Post X en The link. Het gaat hier dus over 100 000 m2. Beide projectontwikkelingen situeren zich in de nabijheid van Berchem station. “De economische groei speelt hier zeker een rol. Maar meer en meer willen bedrijven met hun regionale kantoren, zoals KPMG, nabij een combinatie van mobiliteitspunten zitten. De Antwerpse politie verhuist in 2020 van de Oudaan in Centrum Stad naar Post X en zal hiervan al 50.000 m2 voor haar rekening nemen.” Daarmee wil Nuten aangeven dat een stationslocatie, én daarenboven een goede bereikbaarheid met het stedelijk openbaar vervoer, fietsostrades in de buurt en op- en afritten van autostrades, een unieke combinatie is. Deze kantoorsites zijn echter geen saaie kantooromgevingen maar je vindt er o.a. ook horeca, winkels, co-working spaces en seminariefaciliteiten.

In 2018 verwacht Ronny Nuten nog een verdere opname van beschikbare capaciteit in die succesvolle projecten. “Maar we spreken hier van een momentum. In 2018 zullen deze stationslocaties dan ook volledig gevuld zijn. En je kunt geen grond bijcreëren op die plek”, gaat Nuten verder.

Ook zal bv. gestart worden met de commercialisatie van Campus West op Linkeroever, vlak naast Mediahuis. “Die projectontwikkeling zal wellicht bedrijven aantrekken die zich voorbereiden op de mobiliteitsproblematiek rond de werken van de Oosterweelverbinding die in september van dit jaar voor de eerste impact zullen zorgen”, stelt Ronny Nuten.

Business centers en co-working spaces erg in trek

Co-working spaces en bussinescenter locaties zijn volgens Ronny Nuten ook nog erg in trek: “De toenemende trend van business centers zet zich in Antwerpen door. Eigenlijk is dat een vaststelling die voor alle universiteitssteden opgaat waar heel wat spinoffs van de universiteiten, voornamelijk in technologie en life sciences, ontstaan en startups zich willen vestigen.”

De Group Hugo Ceusters-SCMS

In augustus 2017 keerde Ronny Nuten terug naar Group Hugo Ceusters-SCMS. Tot dan waren  de regionale kantoren van deze groep zeer autonoom. Nu wordt er één nationale beleidslijn uitgezet voor de diverse business units die vanuit de regionale kantoren worden bewerkt. Zo begeleidt Ronny Nuten de teams die de regionale kantorenmarkten bewerken en heeft hij de dagelijkse leiding van het kantoor in Gent. De Group Hugo Ceusters-SCMS is familiaal verankerd met Ingrid Ceusters-Luyten als Executive President ondersteund door een jong management team.

 

http://www.madeinantwerpen.be/nieuws/ronny-nuten-over-de-kantorenmarkt-…